Makine değerleme, endüstriyel üretim hatları ve bu üretim faaliyeti içerisinde yer alan ana ve yardımcı makine-ekipmanlar, taşıt araçları, iş makineleri, kara, hava, deniz araçları, ofis mobilya ve demirbaşları vb. maddi duran varlıkların gerekli analiz ve değerlemenin amacına uygun yaklaşımlarla pazardaki değerinin belirlenme sürecidir.
Makine değerlemeye konu maddi duran varlıklar ekonomik ömürleri, fiziki yıpranmaları, taşıdıkları teknolojik-ekonomik demodelik riskleri açısından değerleme yaklaşımları ile birlikte diğer taşınmaz türlerinden belirgin bir şekilde ayrılmaktadır.
Endüstriyel üretime konu tüm sektörlerde yer alan makine-ekipmanların değerlendirilmesinin yanı sıra Otomotiv Sanayisi, Sağlık ve İlaç, Taşımacılık ve Lojistik, Turizm ve Teknoloji şirketlerinin bünyesinde yer alan tüm maddi duran varlıkların bir bütün olarak yerinde değerlendirilmesi
Ünite/hat veya tekil olarak makine, hat, ekipman ve demirbaşların değerlendirilmesi
İş makineleri (kepçe, ekskavatör, kamyon vb.), demiryolu araçları (lokomotif, yük ve yolcu vagonları) ve taşıt araçları değerlendirilmesi
Gemi (yük, yolcu ve servis) ve Yat (motoryat, yelkenli, sürat teknesi, bot, jetski, gezi teknesi, gulet, katamaran) değerlendirilmesi
Uçak (yolcu, kargo, özel jet) ve helikopter değerlendirilmesi
Yenilenebilir (jeotermal, güneş, rüzgar, hidroelektrik, biyokütle), termik (kömür, kojenerasyon, kombine çevrim)
Makine değerleme sürecinde ilk adım değerleme çalışmasının hangi amaca yönelik yapıldığının analizi olup bu amaca uygun değer tanımının belirlenmesi akabinde değerleme uzmanının bir veya birden fazla değerleme yaklaşımını birlikte kullanmasıyla devam eder.
Sürecin devamında Değerleme Uzmanının, her aşamada birçok parametre ve veriyi analiz etmesi gerekmektedir. Tespit amaçlı yapılacak saha ziyaretinden başlayarak makro nitelik ve özellikler açısından; tesis kapasitesi, verimliliği, kısıtlı hammadde kaynakları, çevre ile ilişkilerinin belirlenmesi fabrikanın içinde bulunduğu arsa ve binalara ilişkin sınırlı süreli kullanım hakları, mülkiyet bilgilerinin incelenmesi ve değerlemenin amacına uygun şekilde sınıflandırılması gibi faktörler, mikro niteliklerin tespitinde ise değerleme konusu makinenin marka, model, seri numarası, kapasitesi, teknolojik durumu gibi tanımlayıcı ve tamamlayıcı bilgiler mutlaka tespit edilmeli ve bütünüyle doğru analiz edilmelidir.
Makine değerleme sürecinde Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi’ nin (IVSC) yayınladığı standartlar çerçevesinde raporlamalar yapılmaktadır.
Gayrimenkul dışındaki maddi varlıkların değerinin tespit edilmesi;
Varlıkların işletmeye girdiği tarihteki değerleri ile ekonomik, politik, teknolojik gelişmeler ile birlikte varlığın kullanımına bağlı olarak mevcut piyasa koşullarındaki değerleri birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Küreselleşen dünya ve artan rekabet ile birlikte şirketlerin dünyaya açılabilmesi, piyasalara entegre olabilmesi için finansal tablolarının uyumlaştırılması ve ortak bir disiplinle uluslararası pazarda kabul edilmesi için Uluslararası Değerleme Standartlarına uyum zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda maddi duran varlıkların öncelikle envanterinin oluşturulması ve gerçeğe uygun bir şekilde yeniden değerlemesinin yapılması bir muhasebe süreci olmaktan ziyade beraberinde farklı çözümleri getiren bir gereklilik haline gelmiştir.
Şirketimiz Aden Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. makine-ekipman, tesis, kara-hava-deniz taşıt araçları, tüm maddi duran varlıkların değerlemesi, envanter sayımı ve yatırım izleme ve durum tespitleri konularında sektör içerisindeki yetkin ve tecrübeli SPK Lisanslı uzman makine mühendislerinden oluşan kadrosunun deneyimi ve bilgi birikimi ile birlikte müşteri odaklı ve kaliteli hizmetleriyle ön planda yer almaktadır.
Sektörel Bilgilendirme