Gayrimenkul dünyasında kendine çok büyük bir pay edinen arsa yatırım süreçleri, birincil unsur olarak yer seçimini baz almaktadır. Bir yerin doğru bir şekilde seçilmesi, arazi geliştirme yöntemleri dahilinde olumlu sonuçlar elde edilebilmesi ve gelir kaynağının sorunsuz bir şekilde oluşturulabilmesi gibi süreçler barındırır. Aynı zamanda gayrimenkulde yer seçimi doğru yapıldığı taktirde; planı doğru bir şekilde oluşturulmuş ve altyapı olarak da her şeyiyle desteklenebilecek arsalar elde edilebilmesine olanak sağlar.
Yer seçimi araştırmasının hangi kapsamda olacağı tamamen oluşturulacak projenin hedefinin ne olduğuna, bu projenin gereksinimlerine ve alan araştırmalarının ne derece yeterlilikte olduğuyla alakalıdır. Her bir proje için farklı arazi gereksinimlerinin olabileceği göz önünde bulundurulursa, gayrimenkulde yer seçimi unsurları da farklı başlıklar altında incelenebilecek değerlendirme süreçleri ile ele alınmalıdır.
Örnek verilecek olursa; bir gayrimenkul için yer seçiminde parsel büyüklüğünün, topak uygunluğunun, ulaşıma yakınlığın, temel hizmetlere yakınlığın vb. unsurların etkisi oldukça önemlidir. Bu tip pek çok maddeden oluşan yer seçimi kriterleri belirlendikten sonra, tercih edilen yerin değerlendirilmesi detaylı bir şekilde yapılabilmekte ve benzer özellikler gösteren yerlerle kıyaslama yapılabilmektedir.
En uygun araziyi yer olarak belirlemek birinci faktördür. Bu yer seçimini doğru ve uygun bir şekilde yapabilmek; arazi kullanımının amacını genişletebilme imkânı, geliştirilmiş estetik uygulaması, arazi kullanıcıları için faydanın daha da geliştirilebilir olması, inşaat-işletme vb. unsurların maliyetlerinin azaltılabilmesi ve olumsuz çevresel etkilerin yarı yarıya düşürülmesi gibi unsurları da getirir.
Sonraki süreçte gayrimenkulde yer seçimi öncelikleri kısmını da şu maddelerle özetleyebilmemiz mümkündür;
Belirlenen yerin fiziksel koşulları: Alanın bitki örtüsü, jeolojik konumu, topoğrafik özellikleri, toprak yapısı, ilerde fiziksel koşullardan dolayı oluşabilecek tehlikelerin değerlendirme altına alınması,
Yerin yasal koşulları: Yerin bağlı olduğu yönetmelik ve yasalar, mülkiyet hakları ve imar planının incelenmesi gerekliliği,
Yerin proje maliyeti: İzin ve onay süreçlerindeki maliyet, tasarım maliyeti, mühendislik maliyeti, genel inşaat maliyeti, işletme maliyeti ve bakım maliyetleri,
Yerin etkileyici bağlamsal faktörleri: Kamu hizmetlerine (su, elektrik, atık arıtma vb.) erişim; hastane, okul, polis, itfaiye vb. birimlere erişim, hizmet alanlarına yakınlık, ulaşıma erişim, iklim koşulları, tehlikelerden arındırılmış olması vb.
Sektörel Bilgilendirme